Doua retete malteze
Pentru a afla cum pot fi folosite roscovele in alimentatie, am apelat la unul dintre bucatarii celebri in Malta, Joseph Bugeja (Suncrest, Qawra), specializat in gastronomia traditionala a arhipelagului din meniul careia nu lipsesc aceste pastai hranitoare.
CITESTE SI ...
- »Tratamente naturiste. REMEDIUL care te scapă de ochelari. Corectează vederea în 30 de zile
- »STUPUL CU ROBINET, invenția care i-a cucerit pe apicultorii din toată lumea SCHIMBĂ tehnologia EXTRACȚIEI MIERII
- »Tratamente naturiste. LEACUL părintelui ARSENIE BOCA pentru PIETRE LA FIERE (litiază biliară)
- »BABA VANGA, profet și VRACI: Află de la ea cum tratăm bolile cu ajutorul plantelor medicinale
- »Tratamente naturiste. Ganoderma, ciuperca miraculoasă. Află cum acționează pentru sănătatea ta
- »Tu știi de ce apare pofta de dulce?
- »Ouăle - sursă de energie sau de colesterol?
- »Atenție! Alcoolul are mai multe calorii decât zahărul!
- »Reînvață să mănânci corect!
- »Tratamente naturiste. PLANTA SACRĂ care vindecă bolile. Află numele ei și 5 boli grave pe care le tratează
- »Diete sănătoase. Cum să slăbești câte un kilogram pe zi, cu DIETA CU IAURT
O alta reteta tipica pentru Malta, care si-a dovedit eficienta de-a lungul secolelor in ceea ce priveste ameliorarea unor probleme digestive si improspatarea respiratiei, o reprezinta caramelele din roscove, "kara melli tal-harrub". In trecut, aceste bomboane erau considerate singurele dulciuri permise in timpul postului. Taiate in bucati mici, ele erau vandute de obicei in fata bisericilor, cu prilejul diferitelor procesiuni religioase sau in Vinerea Mare (cand se tinea post negru, dar aceste caramele si apa fiind permise). Pentru a le prepara, se pune sa fiarba o cantitate egala de miere si pudra de roscove, amestecand mereu. Mixtura se intinde apoi pe o suprafata unsa cu ulei, iar cand incepe sa se intareasca se rupe in bucati mai mici. O alta metoda este de a fierbe pana se ingroasa bine siropul de roscove.
PAINEA SF. IOAN. Roscovul este unul dintre cei mai vechi arbori ai planetei, printre putinii care au supravietuit, ca specie, erei glaciare si marelui diluviu, iar pastaile lui sunt de mii de ani o sursa de hrana sanatoasa. Se spune ca Sfantul Ioan a trait in pustnicie in desert numai cu roscove, motiv pentru care aceasta planta a fost supranumita "Painea Sfantului Ioan".
POLENIZARE. O particularitate a roscovului este ca in cadrul speciei se dezvolta arbori-femela si arbori-mascul. Arborele-femela produce pastai numai daca florile – care apar in luna octombrie – sunt polenizate de cele ale arborelui-mascul. Pentru a avea o productie mai mare de roscove, e recomandat ca omul sa rupa florile-mascul si sa le scuture deasupra florilor-femela, polenizarea facuta de insecte nefiind suficienta.
RASPANDIRE. Parte intrinseca a peisajului mediteranean si alimentul despre care pomenesc parabolele biblice, roscovul ofera, de zeci de mii de ani, premisele unei alimentatii sanatoase, pastaile sale fiind incluse in dieta zilnica a popoarelor din sudul Europei si din nordul Africii, din Asia Mica, dar si din Balcani. Pana in urma cu cateva decenii roscovele se intalneau curent si in zona sudica a tarii noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu