miercuri, 23 decembrie 2015

Tratamentele Vraciului Matraguna magica 3.

Prezentare. Mătrăguna este o erbacee puternică, înaltă de 1,5 metri, perenă. Aparţine familiei solanaceelor. Rădăcinile sunt ramificate și bine ancorate în sol. Partea aeriană a mătrăgunei este o tufă impresionantă. Mătrăguna înflorește în lunile iulie și august. Florile sunt brune, violete, roșcate, iar în interior sunt gălbui. Fructele sunt modeste, niște bobiţe sferice, negre. Mătrăguna crește în flora spontană de pe tot cuprinsul ţării – la marginea pădurilor, în luminișuri, în tufărișuri, în zone cu arbuști.
Mătrăguna poate fi întâlnită și sub formă cultivată, preparatele și extractele din această plantă fiind întrebuinţate nu numai în terapii tradiţionale sau în medicină, ci și în industria farmaceutică.
Substanţe active importante: atropină, scopolamină, beladonină – care sunt niște alcaloizi. De fapt, în totalitatea ei, această plantă conţine, în cantitate mare, alcaloizi, care sunt puternic toxici, foarte otrăvitori.
Întrebuinţări. Mătrăguna este o plantă medicinală importantă, având acţiune antispastică, antiasmatică, vasodilatantă. Se folosește în tratamente privind buna funcţionare a căilor biliare și urinare, astmul bronșic, ulcerul gastric și duodenal, boala lui Parkinson. Este utilizată și în tratarea bolilor cardio-vasculare, precum și în oftalmologie. Toate extractele din această plantă acţionează în mod radical asupra sistemului nervos.
Utilizarea mătrăgunei, a extractelor sau a oricărui preparat pe bază de mătrăgună poate fi mortală fără îndrumarea medicului. De aceea, mătrăguna nu se va utiliza decât așa cum se prescrie și se administrează orice medicament periculos, adică în condiţii de maximă securitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu