joi, 24 decembrie 2015

Tratamentele Vraciului Plante toxice

1. Iedera (Hedera helix)Poate provoaca intoxicatii atat in cazul oamenilor, cat si al animalelor (in special cainilor) atunci cand frunzele acesteia sunt ingerate. Simptomele apar sub forma de dificultate in respiratie, convulsii si varsaturi. Este posibil sa apara si semne de paralizie.

Efectele intoxicatiilor cu aceste plante depind de cantitatea ingerata. Ele pot dura cateva ore si disparea de la sine sau este necesara interventia medicului specialist. In unele cazuri au fost inregistrate simptome ca delirul, iritatii ale pielii sau basici in zona gurii .

2. Aloe vera
Desi Aloe vera este cunoscuta ca o planta cu multiple efecte de vindecare asupra arsurilor, taieturilor sau altor probleme ale pielii, ea poate cauza persoanelor sensibile dermatita de contact. Mai mult, ingerarea sevei acesteia poate provoca o reactie purgativa (laxativa). Cei care au inghitit planta in forma bruta au raportat ameteli severe, diaree, eruptii pe piele si colorarea urinei in rosu (nu de la sange).

Atunci cand folosesti Aloe vera, asigura-te ca indepartezi seva galbena, deoarece aceasta este toxica. Seva galbena se gaseste din abundenta la plantele batrane. De asemenea, inainte sa folosesti gelul din frunzele de Aloe vera, testeaza pe o suprafata mica de piele de pe partea interioara a bratului pentru a verifica reactia pielii.

3. Flamingo (Anthurium andraeanum)Flamingo prezinta frunze ascutite, carnoase si flori cu spadice de culoare rosie, roz sau portocaliu care rezista timp de mai multe luni.

In cazul in care oricare dintre partile acestei plante (flunze, flori, tulpina) sunt ingerate, pot aparea efecte negative imediate asupra gurii si a gatului, provocand iritatii dureroase. Intoxicatia cu Flamingo poate fi recunoscuta dupa simptome precum arsuri in gat, raguseala si disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor).

4. Crizantema (Chrysanthemum)
Crizantemele sunt de doua tipuri, unele care infloresc anual, celelalte bianual. Ele sunt perene si dezvolta flori cu forme, culori si dimensiuni diferite.

Persoanele care intra in mod constant in contact cu tulpina si frunzele de Crizantema, pot suferi dermatita de contact, din cauza unor substante toxice foarte puternice.

5. Clivia (Clivia miniata)
Clivia formeaza un buchet de flori rosii-portocalii prinse pe tije florale inalte si groase. Atunci cand sunt polenizate, florile produc bobite verzi de dimensiunea unor cirese care se inrosesc in cateva saptamani.

Desi contine o cantitate redusa de alcaloizi (substante organice de origine vegetala care provoaca reactii de natura toxica), ingerarea unei cantitati mai mari din aceasta planta poate provoca aparitia unor simptome de intoxicare. Acestea se pot manifesta prin lesin, diaree, paralizie, voma si hipersalivare. Cea mai periculoasa partea a Cliviei sunt radacinile.

6. Hortensia (Hydrangea macrophylla)
Florile Hortensiei pot fi albastre, rosii, roz sau mov, in functie de pH-ul solului. Ingerarea frunzelor si a mugurilor Hortensiei poate provoca varsaturi, dureri abdominale si, in cazuri mai grave, persoana afectata poate intra intr-o stare de letargie. Persoanele sensibile pot dezvolta dermatita de contact in momentul ingrijirii Hortensiei.

7. Cyclamen (Cyclamen persicum)
Cyclamenul este o planta perena de origine mediteraneeana. Aceasta se prezinta sub forma unei tufe cu flori sustinute de pendunculi de culoare alba, rosie sau violet.

Bulbii si rizomii tuberculari ai acestei plante sunt parti otravitoare si pot provoca intoxicatii ce se manifesta prin crampe, ameteli, tulburari circulatorii.  

8. Azaleea (Rhododendron)Pe cat de incantatoare este Azaleea pe atat este de periculoasa in cazul in care frunzele sunt inghitite. Simptomele intoxicatiei cu frunze de azalee pornesc de la voma, salivatie excesiva, umezirea exagerata a ochilor si a nasului, dureri abdominale, probleme respiratorii, paralizia mainilor si picioarelor si intr-un final coma care duce la deces.

9. Steaua Craciunului (Euphorbia pulcherrima)
Persoanele care au inghitit frunze din aceasta planta s-au plans ca au suferit de diaree si de eruptii pe piele. In unele cazuri, persoanele care au atins frunzele si pe urma au dus mainile la ochi au suferit de tulburari de vedere temporare.

In cele mai multe din cazuri, pacientii care s-au prezentat la doctori din cauza intoxicatiei cu aceasta planta sunt copii.

10. Dieffenbachia (Dieffenbachia)
Aceasta planta originara din padurile tropicale si-a gasit loc in casele multor romani. Are frunze mari, ovale, alungite, de culoare verde cu pete albe.

Printre cele mai intalnite simptome in cazul intoxicatiei gasim incapacitatea de articulare a cuvintelor, greata, voma si ameteala.

11. Leandrul (Nerium oleander)
Si frumosul leandru este foarte toxic. Bineinteles, in cazul in care este inghitit. In general copiii sunt cei care cad prada tentatiei de a gusta un pic din arbustul cu flori albe, roz sau rosii. Simptomele intoxicatiei sunt: diaree si deshidratare rapida, palpitatii ale inimii, lesin, puls scazut, care intr-un final duc la coma si chiar deces. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu