miercuri, 23 decembrie 2015

Tratamentele Vraciului

Plantele de leac nu se culeg oricum, ci doar in unele zile si la anumite ore. Dimineata, pe roua, sau pe inserat, de Florii, Sanziene, de Santilie sau de Santamaria Mare. Se aduna din locuri neumblate, de pe campuri curate. Pare o incantatie, dar sunt niste reguli recunoscute de fitoterapie: plantele au un anume moment al dezvoltarii in care toate principiile sunt active si trebuie culese din locuri nepoluate ca sa aiba efect.

Busuioc

DRAGOSTE: Busuiocul este cea mai indragita iarba „de dragoste” a romanilor. Fetele si baietii care-si pun o ramurica de busuioc sfintit sub perna, in zilele de Sf. Andrei, Dragobete, 1 Martie sau Sanziene, isi vor visa peste noapte ursitul. Purtat in par si in san, busuiocul le aduce fetelor noroc in dragoste.
SANATATE: Busuiocul este folosit cu succes in tratarea bolilor aparatului respirator (de la simpla racealapana la edemul pulmonar) si in afectiunile hepatobiliare, precum si in afectiunile sistemului nervos. In plus, busuiocul reda tonusul si apetitul sexual, imbunatateste capacitatea de control al energiei sexuale si combate ejacularea precoce.
  • Infuzie de busuioc: Pune o lingura de planta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita. Lasa zece minute acoperit, strecoara si bea de doua ori pe zi, dupa masa, cu inghitituri mici. Rezolva disfunctiile stomacale, alunga insomnia, nervozitatea, migrenele si angina pectorala.
FARMECE: se spune ca femeia care bea apa de busuioc (o cana de apa in care s-au macerat de seara pana dimineata trei ramurele de busuioc) in fiecare zi, pe nemancate, va fi iubita ca in prima zi de catre alesul ei.

Odolean (valeriana)

DRAGOSTE: Se pune la brau pentru a aduce noroc in dragoste. Il poarta fetele, dar si nevestele cu ani decasnicie in spate.
SANATATE: Odoleanul este o planta medicinala straveche, folosita initial doar impotriva insomniei (chiar ca un narcotic), dar care s-a dovedit utila impotriva multor altor boli, fiind cunoscuta astazi ca unul dintre cele mai bune remedii naturale cu actiune calmanta asupra intregului sistem nervos.
FARMECE: Radacina de valeriana este un adevarat scut impotriva farmecelor si ispitelor. Pe vremuri, ca sa nu fie luati de iele, adolescentilor li se dadea sa manance o fiertura speciala din grau amestecat cu radacina de odolean pisata.

Marar

DE DRAGOSTE: Pus in apa de baie, mararul te ajuta sa fii atragatoare si… voluptoasa. Tinctura de marar are un efect hormonal natural extraordinar (contine estrogen, hormonul feminitatii), stimuland cresterea sanilor.
  • Tinctura de marar: 20 de linguri de seminte de marar la 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade se lasa la macerat opt zile si se filtreaza. Se iau 3-4 lingurite pe zi, dizolvate in apa. Tratamentul dureaza o luna, in paralel cu masajul cu ulei din seminte de marar, si se reia la nevoie.
SANATATE: Acest condiment consemnat intr-un papirus egiptean de acum mai bine de 4.000 de ani este cunoscut ca leac impotriva dischineziilor biliare, colitelor, balonarii si obezitatii. Mararul este antibacterian, antiinfectios si are efect diuretic. In plus, e recomandat pentru refacerea tonusului si stimularea lactatiei.
FARMECE: Pe vremuri – in anumite zone, chiar si astazi – miresele isi puneau in pantofi boabe de mustar si frunze de marar, zicand: „Mustar si marar, barbatul din vorba mea sa nu iasa”, sperand la un sot ascultator.

Naprasnic

DRAGOSTE: Este un elixir de dragoste, mai ales pentru barbati. Barbatii tineri se imbracau in camasi inmuiate in fiertura de iarba de naprasnic, pentru a se face placuti in fata femeilor.
SANATATE: Naprasnicul are o multime de calitati terapeutice (de la cicatrizarea rapida a ranilor pana la tratarea tumorilor, stres si colite), dar cele mai importante sunt acelea care se refera la vindecarea sterilitatii, atat la femei, cat si la barbati, datorita efectelor sale vasoconstrictoare.
  • Pulbere de naprasnic: Se ia cate o lingurita, de patru ori pe zi. Actioneaza mai ales contra impotentei hormonale si psihice: pentru a da rezultate, cura trebuie sa dureze 3-6 luni. De asemenea, are efecte spectaculoase in tratarea sterilitatii secundare feminine si a tulburarilor deciclu menstrual (sangerari prelungite, amenoree).

FARMECE: Se spunea ca barbatii sunt neputinciosi (impotenti) din cauza ca au fost deocheati sau fermecati. De dezlegare, se lua fiertura sau suc de naprasnic.

Sunatoare

DRAGOSTE: Pe vremuri, era numita „planta de asternut”, pentru ca, pusa sub cearsaful de pe pat, da o stare de relaxare si buna dispozitie. Se punea copiilor si proaspetelor mamici, dar si tinerilor insuratei.
SANATATE: Infuzia de sunatoare se foloseste ca sedativ, dar si ca tratament eficace al diareii. Nevralgia de trigemen poate fi si ea combatuta cu sunatoare, daca se beau zilnic 2-3 cesti cu ceai si se maseaza usor cu ulei de sunatoare, timp mai indelungat, locurile afectate. Tinctura are efect in nevroze si astenie insotita de insomnii. Este folosita extern, ca frectie, iar intern, se iau o data pe zi 10-15 picaturi intr-o lingura cu apa. Tulburarile de vorbire, somnul agitat, accesele de isterie, somnambulismul si depresiile pot fi tratate cu sunatoare.
FARMECE: Cu bobocii de sunatoare poti afla cat de iubita esti. Strangi un pumn de boboci, ii pui intr-un saculet de in, te gandesti la alesul inimii si zici: „De are inima buna, sange rosu sa iasa/ De-mi poarta manie, numai spuma baloasa”. Stiau ele babele doftoroaiele ce stiau… Slabe sanse ca iubitul sa nu fie devotat, pentru ca florile de sunatoare stranse in mana si frecate bine lasa un lichid de un rosu aprins ca sangele.

Buruienile iubirii

  • Plante care transmit semnale de dragoste: roinita, busuiocul, coriandrul, cretisoara, verbina, leusteanul, maghiranulmenta, rozmarinul.
  • Plante care cresc apetitul sexual: chimenul, scortisoara, mararul, usturoiul, orhideea, menta, urzica, susanul.
  • Plante care pastreaza nestirbita fidelitatea: steluta, trifoiul, socul, lemnul-dulce, rubarba, rozmarinul, nucul.
  • Plante care stimuleaza fertilitatea: matraguna, mustarul, vascul, graul, macul, muscata.
  • Plante care mentin fericirea in cuplu: iarba-matei, lavanda, crinul, maghiranul, sofranul, gutuiul, sunatoarea.
  • Plante care impaca dupa o cearta: busuiocul.
  • Plante care alina suferinta din dragoste: valeriana, ciclama salbatica.
In traditia populara, plantele au un loc special: sunt folosite la farmece si descantece, dar si ca medicamente. Calitatile lor au fost „explicate” prin povesti si legende, iar daca descantecele se spun mai cu fereala in secolul XXI, busuiocul de sub perna sau mararul pus in apa de baie sunt inca la mare cautare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu