joi, 24 decembrie 2015

Tratamentele Vraciului Plante toxice 2.

După cum se ştie, unele plante  prezintă principii mai mult sau mai puţin toxice pentru om. Toxicitatea acestor vegetale este dată de o serie de substanţe cu structuri variate, între care alcaloizii şi glicozizii(unii dintre ei) sunt cei mai de temut. Există multe specii de plante toxice cum ar fi brânduşa de toamnă(Colchicum autumnale), Cetina de negi (Juniperus sabina), cucuta (Conium maculatum), măselăriţa(Hyoscyamus niger), etc. Intoxicaţiile provocate de aceste specii se manifestă după natura principiului conţinut, prin simptome ca: greaţă, vărsături, convulsii, aritmii cardiace, halucinaţii, etc. Unele toxine de origine vegetală pot provoca decesul chiar şi în cantităţi mici.
  Alte plante, în aparenţă nu sunt deloc nocive, nici măcar în doze mari. Administrarea preparatelor din aceste specii nu exteriorizează vre-un sindrom toxic. Cu toate acestea, există specii vegetale periculoase pentru om, din pricina existenţei unor compuşi citotoxici, care se acumulează în organism, declanşând sau favorizând apariţia unor boli cu efect întârziat.
  Unele plante sau organe vegetale care conţin asemenea principii, se utilizează încă în tratamentele fitoterapeutice interne, deşi a fost demonstrată toxicitatea lor. Mai jos, prezentăm câteva specii latent toxice, cu precizarea că în aplicaţii externe, aceste plante nu prezintă nici un risc.

PLANTĂ
ORGANUL VEGETAL CU TOXICITATE LATENTĂ
PRECIZĂRI
  Nucul (Juglans regia)
  Pericarpul fructului (coaja verde),fructul tânăr, înainte de maturare (nucile verzi)
  Conţin subsatanţe cancerigene. Dulceaţa şi lichiorul de nuci verzi sunt periculoase pentru sănătate.
  Frunzele sunt lipsite  principii nocive, fiind oficinale.
  Podbalul (Tussilago farfara)
  Florile
  Alcaloizii pirolizidinici din flori şi rădăcini (în frunze aceşti compuşi lipsesc) sunt hepatotoxici şi posibil cariogeni.
  Mărul lupului (Aristolochia clemattis)
  Toată planta
  Acidul aristolochic din plantă este cancerigen.
  Tătăneasa (Simphitum officinale)
  Planta întreagă
  Alcaloizii pirolizidinici din plantă sunt hepatotoxici şi posibil cariogeni.
  Limba mielului (Borago officinalis)
  Planta întreagă
  Alcaloizii pirolizidinici din plantă sunt hepatotoxici şi posibil cariogeni.
  Întreaga plantă, inclusiv sporii
  Conţin antivitamine B şi pterozide cu potenţial cariogenetic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu