joi, 24 decembrie 2015

Tratamentele Vraciului Plante Toxice

Plantele medicinale trebuie folosite cu prudenta, efectul lor terapeutic se poate transforma in otrava, daca nu stim doza optima
    Desi tratamentele traditionale sunt extrem de utile, nu intotdeauna tot ce e natural este bun si sigur. si plantele de leac pot fi daunatoare, daca se adminsitreaza in doza gresita, la fel ca medicamentele. in cazul prezentei mai multor afectiuni, s-ar putea ca planta care trateaza o boala sa o inrautateasca pe alta. Aproape orice se gaseste in natura poate deveni toxic, daca este asociat cu plante cu care nu face casa buna sau in combinatie cu medicamente, fara sfatul medicului. De asemenea, poate deveni periculoasa folosirea altor parti ale plantei decat cele cunoscute ca avand efecte terapeutice. Iata ce trebuie sa stim despre modul de administrare a remediilor naturiste pe baza de plante medicinale.
  • Rostopasca produce ameteli
    Chiar daca sunt folosite cu succes de mii de ani ca remedii medicinale, unele contin elemente toxice, iritante, de aceea e bine sa fie evitate sau administrate cu prudenta. Altele sunt cunoscute de toata lumea ca fiind otravitoare, dar au fost considerate dintotdeauna ca fiind de-a dreptul miraculoase. E bine, asadar, ca inainte de a le utiliza sa consultati un specialist care va stabili doza folositoare din planta care ajuta la sanatate. Dintre speciile cu toxicitate ridicata, arnica, administrata in supradoza, poate provoaca gastro-enterite, ridica tensiunea arteriala, paralizeaza centrii nervosi. Doza terapeutica de degetel rosu este foarte apropiata de doza toxica. De aceea, trebuie sa fim foarte atenti la supradozare, care inseamna tulburari digestive, tulburari de ritm cardiac. Rostopasca, administrata in doze mari, produce vertij, voma, senzatie de sete, convulsii. Intoxicatia cu ciumafaie inseamna inrosirea pielii, uscarea gurii, cresterea pulsului, dilatarea pupilei si, intr-un stadiu mai avansat, halucinatii si reactii psihomotorii anormale.
  • Pelinul ajuta stomacul, dar e toxic
    Dracila sau lemnul galben ingerata in cantitati mari duce la greata, varsaturi, parestezii, insuficienta respiratorie, cresterea tensiunii arteriale, convulsii. Lacramioara este extrem de toxica, de aceea autoterapia este contraindicata. Infuzia, maceratul si tinctura se pot folosi numai sub control medical pentru tratarea afectiunilor cardiace, a migrenelor de natura nervoasa, a nevralgiilor si ametelilor, avand totodata si efecte diuretice. Pelinul e o planta aparent nepericuloasa, sub forma de infuzie are efecte benefice in diverse afectiuni cum ar fi gastritele cronice, biliare si chiar in caz de gripa. in doze mari, pelinul este toxic, provocand tremur si convulsii, apoi o stare de stupoare, apoi, coma. Brandusa de toamna contine in toate partile ei o toxina care are efect dupa doua pana la sase ore, simptomele de intoxicatie manifestandu-se prin senzatie arsuri la nivelul gurii, greutati de deglutitie, senzatie de voma, varsaturi si diaree cu sange, la copii chiar paralizia centrului respirator.
  • Nu orice vasc e bun
    Sulfina determina prin supradozare hemoragii. Tataneasa poate provoca paralizie centrala sau leziuni hepatice severe in cazul administrarii zilnice de ceai sau capsule de tataneasa. Vascul, util in tratamentul hipertensiunii arteriale, contine si principii cu actiune toxica asupra inimii si un toxic respirator. Toxicitatea cea mai pronuntata o are vascul care paraziteaza artarul, frasinul si salcimul, mai putin toxic fiind viscul care creste pe mar si par. Cinci, sase fructe ale matragunei pot fi fatale pentru om. Intoxicatiile se manifesta prin uscarea gurii si a faringelui, urmate de senzatia de sete puternica. Pupila se dilata si devine insensibila la lumina. Ruscuta de primavara, utilizata in doze mai mari de 1 gram poate induce accelerarea batailor inimii. Alcaloizii din maselarita se folosesc in diferite produse farmaceutice, precis dozate, ca antispastic al musculaturii netede. Dar poate determina intoxicatii, manifestate prin prin uscarea gurii si sete puternica.
  • Prea multa ceapa duce la tahicardie
    Radacinile de spanz sunt recomandate pentru actiunea lor cardiotonica, dar numai sub supraveghere medicala. Intreaga planta este toxica, iar in cazul intoxicatiilor accidentale, apar salivatia excesiva, greata, varsaturile repetate, dificultati la inghitire, colici abdominale, diaree, ameteli, senzatie de greutate exagerata a capului, sughituri, tremuraturi. Fasolea, consumata timp indelungat, conduce uneori la aparitia durerilor de picioare si la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastai de fasole, recomandat bolnavilor de diabet zaharat, reduce nivelul zaharului dar afecteaza si vederea pacientului. Bostanul si dovleceii contin alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a semintelor poate provoca uneori furunculoza. Consumul de bostan este contraindicat in gastrite, ulcer si in formele grave de diabet zaharat. Branza de vaci se va consuma in cantitati cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi. Cartofii, in cantitati mari, nu se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta. Prea multa ceapa duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. Este contraindicata celor cu afectuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, ulcer stomacal si duodenal.
  • Morcovul otraveste fumatorii
    Ciocolata nu e buna pentru cei cu afectiuni hepatice. Compotul de caise nu e recomandat in cazul persoanelor cu afectiuni stomacale. Curmalele sunt contraindicate in bolile sistemului digestiv. Drojdia regleaza metabolismul, e un izvor de vitamine. Dar, folosita in exces, dauneaza bolnavilor de hipertensiune si celor cu afectiuni ale tractului digestiv. Hreanul irita mucoasa tractului digestiv. Laptele rece deregleaza digestia, trebuie incalzit, baut pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l cat mai mult timp in gura, eventual consumat cu paiul. Lactatele, inclusiv smantana, sunt interzise celor cu afectiuni hepatice. Margarina deregleaza si schimba structura membranelor celulare, conducand la cresterea colesterolului, diabet si infarct miocardic. Mararul folosit timp indelungat si in cantitati mari duce la slabirea vederii si a apetitului sexual la barbati. Menta in exces impiedica femeile sa ramana insarcinate. Morcovul poate fi o otrava pentru fumatori, inlesnind aparitia cancerului. Nucile mancate in cantitati mari provoaca constipatii, spasme ale vaselor sanguine din creier si dureri de cap.
  • Rodiile inrautatesc vederea
    Painea de graham previne constipatia si asigura multe vitamine organismului. Dar grahamul contine coji de grau, care este stropit de cateva ori pe an cu substante chimice. Pepenele galben nu e bun mamelor care alapteaza, persoanelor care sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie, diaree. Rodiile inrautatesc vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in unele cazuri vertij, crampe musculare si slabiciune. Rosiile nu se recomanda in cazuri de astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice, litiaza renala. Scortisoara nu este buna pentru femeile insarcinate si cei afectati de epuizare nervoasa. Semintele de floarea-soarelui consumate in exces pot provoca leucoree. Sucul de sfecla rosie proaspat ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasmul vaselor sanguine. Se recomanda sa fie consumat la doua ore dupa stoarcere, si in amestec cu alte sucuri (morcovi, mere, varza). Prea mult usturoi irita mucoasa tractului digestiv, inhiba centrul respiratiei si provoaca uneori diaree si voma. Vinetele contin o substanta otravitoare, solanina, care se anihileaza daca, inainte de preparare, legumele se tin cateva minute in apa clocotita.
  • Aspirina scade imunitatea
    Vitamina A, in doze mari, duce la caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui. Mai mult de 1,5 l de sucuri acifulate pe saptamana duce la diminuarea rezervelor de calciu, dezvoltarea bolilor cardio-vasculare, dereglari ale somnului, stres. Ceaiul verde previne cancerul, scade colesterolul, intareste peretii vaselor sanguine, incetineste procesele de imbatranire. Dar este contraindicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Aspirina, inghitita zilnic, actioneaza uneori ca alcoolul, ducand la imbolnavirea ficatului si scaderea auzului, scaderea imunitatii. Aspirina poate fi inlocuita cu ceai din coaja de salcie. Marul lupului, cu efecte spectaculoase in tratarea cancerului de colon, este totusi o planta toxica care produce scaderea poftei de mancare; stari de greata, varaturi, scaune diareice, inflamatia rinichilor, urinari sangvinolente, tulburari circulatorii.

  • Partile rele ale plantelor medicinale
Omag - toate partile plantei
Ruscuta de primavara - partile aeriene ale plantei
Castan salbatic - semintele
Marul lupului - in special fructele si semintele
Arnica - toate partile plantei
Pelinul - partile aeriene
Rodul pamantului - toate partile plantei
Pochivnic, Piperul lupului - planta intreaga
Matraguna - toata planta
Dracila - scoarta tulpinii si a radacinii
Mutatoare - radacini si fructe
Captalan - frunzele
Cimisir - frunzele
Rostopasca - toata planta
Cucuta de apa - intreaga planta
Cornul secarei - planta intreaga
Brandusa de toamna - toate partile, in special bulbii si semintele
Cucuta - toate partile
Lacramioara - toata planta
Iarba fiarelor - intreaga planta
Tulichina - scoarta si fructele
Nemtisor de cimp - partile aeriene
Degetel - partile aeriene
Feriga - rizomii si partile aeriene
Iedera (Hedera helisc) - fructele, in special
Spanz - rizomii si radacinile
Hamei - conurile
Pojarnita sau sunatoarea - partile aeriene inflorite
Podbalul - partile aeriene
Saschii - partile aeriene
Mac - partile aeriene, exceptand semintele mature
Ciubotica cucului - specia de cultura
Ricin - semintele si uleiul
Soc - scoarta
Stirigoaie - toata planta
Calin - fructele
Visc - viscul recoltat de pe plop
Angelica - fructele si partile aeriene
Untul pamantului - radacina
Nuc - coaja fructului.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu